fbpx

Alimente cu proprietăți benefice asupra sănătății

Alimentele naturale, neprocesate termic excesiv, bogate în vitamine, minerale și alți factori nutritivi au abilitatea de a influența în mod benefic organismul în ansamblu. Echilibrul și buna funcționare a organismului sunt menținute prin anumite mecanisme și procese fiziologice complexe ce pot fi susținute prin adoptarea unui stil de viață sănătos care include și o alimentație sănătoasă.

Dintre aceste alimente naturale cu proprietăți benefice asupra sănătății noastre, cele mai multe provin din regnul vegetal (legume, fructe, leguminoase), adică acele alimente care nu au fost supuse unor procese intense de prelucrare și care conțin nutrienții esențiali funcționării optime a tuturor proceselor metabolice din organism.

Ce alimente ne îmbunătățesc starea de sănătate?

Putem grupa alimentele vegetale în funcție de efectele lor benefice asupra sănătății noastre, după cum urmează:

Antioxidante: Portocalele, căpșunile, afinele, zmeura, fructele goji, anghinare, varza Kale, varza roșie, fasolea, cuișoarele și nucile. Portocalele conțin 4 antioxidanți puternici (vitamina C, betacaroten, flavonoizi și acid folic) care previn instalarea procesului inflamator.

Digestive: Merele, papaya, ananasul, zucchini, cartofii, sfecla, bamele, ghimbirul, menta, spanac, broccoli, cerealele integrale, semințele de chia.

Diuretice: Efectul diuretic se referă la creșterea producției și eliminării de urină și este util în numeroase dezechilibre ale organismului. Țelina, vânăta, prazul, sparanghelul, ceapa, usturoiul, strugurii,  pepenele galben și pepenele roșu sunt alimentele care cresc producția de urină, ajută la buna funcționare a rinichilor și reduc edemele (acumulare excesivă de lichid în țesuturi, umflături localizate de regulă la nivelul membrelor inferioare).

Laxative: Efectul laxativ ajută la funcționarea intestinului gros și la evacuarea conținutului intestinal, util în cazurile de constipație. Prunele, merele, perele, kiwi, smochinele, citricele, spanacul, broccoli, varză de Bruxelles, sparanghelul, cicoarea, rubarbă, cartoful dulce, vânăta, cerealele integrale, semințele de chia, semințele de in, tărâțele de ovăz sunt alimente care stimulează funcția intestinală.

Anticancerigene: Broccoli, conopida, varza, spanacul, portocalele, lămâile, prunele, strugurii, perele, fructele de pădure, roșiile, morcovii, cartoful dulce, fasolea, scorțișoara, turmeric, usturoiul, nucile, uleiul de măsline, semințele de in sunt alimente care previn instalarea cancerului. Aceste produse vegetale conțin elemente fitochimice (sulforafan, antiociani) care încetinesc sau opresc dezvoltarea celulelor canceroase.

Hipolipemiante: Sunt acele alimente care reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge. Merele, strugurii, căpșunile, afinele, zmeura, citricele, avocado, fasolea, vânăta, cartofii, morcovii, spanacul, varza kale, ardeiul iute, soia, orzul, ovăzul, migdalele, nucile, alunele, semințele de floarea-soarelui, uleiul de măsline extravirgin conțin substanțe care ajută la bunăstarea sistemului cardiovascular și protejează inima de efectele nocive ale depunerilor de colesterol.

Antianemice: Aceste alimente conțin cantități semnificative de fier, alături de cupru și alte oligoelemente importante în stimularea producerii de sânge (proces numit eritropoieză). Fisticul, caju, semințele de dovleac, nucile de pin, semințele de floarea soarelui, semințele de cânepă, sfecla roșie, caisele, fructul pasiunii, spanacul, varza kale sunt alimentele recomandate pentru menținerea optimă a numărului de globule roșii (eritrocite/hematii).

Antiseptice urinare: Merișoarele, afinele, portocalele, roșiile, spanacul, usturoiul, ceaiul verde, ceaiul de mușețel, ceaiul de pătrunjel, ceaiul de mentă ajută la contracararea cistitei și ale altor infecții urinare, fără a promova rezistența bacteriană care de obicei apare în urma abuzului de antibiotice.

Așadar, avem o varietate impresionantă de alimente cu potențiale efecte benefice asupra stării de sănătate și care sprijină funcționarea optimă a tuturor proceselor din organism. Este important să ne simțim plini de energie și vitalitate, iar produsele naturale, neprocesate contribuie la menținerea unui nivel de energie corespunzător pentru gestionarea și realizarea tuturor activităților din viața de zi cu zi.

O consultație nutrițională personalizată vă poate oferi ghidarea și sprijinul necesare pentru a vă  atinge obiectivele legate de alimentație și sănătate. Fie că doriți să aveți mai multă energie și vitalitate, să atingeți o greutate optimă sau să învățați să faceți alegeri alimentare mai informate, experții noștri sunt aici pentru dumneavostră.

Echipa noastră de specialiști în nutriție vă poate ajuta cu un plan personalizat care să se potrivească nevoilor și preferințelor dumneavoastră.

Autor: Gabriel Olteanu, kinetoterapeut și masterand “Nutriție și Siguranța Alimentară” UMF Carol Davila

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*