fbpx

Investigatiile nutrigenetice sunt o noutate in Romania, atat pentru pacienti cat si pentru specialisti. Pentru a fi capabili sa promovam acest domeniu astfel incat sa putem utiliza informatiile utile pe care astfel de investigatii ni le ofera, este necesara  educarea si informarea  personalului medical si a pacientului.

 In momentul de fata putem considera nutrigenomica ca fiind un domeniu al nutritiei, care, in consecinta, trebuie sa detina un loc important in deciziile noastre in ceea ce priveste nutritia. Asa cum viata incepe prin diviziunea celulara si ADN –ul este detinatorul informatiei genetice din organismul nostru,  tot asa , atunci cand vorbim despre nutritia individului, nu putem sa ignoram componenta genetica ci, dimpotriva trebuie sa incepem analiza cu ea.  Si aici nu ma refer neaparat la transmiterea ereditara a caracterelor ci la modificarile la  care poate fi supus materialul genetic sub actiunea factorilor de mediu. Nutrigenomica incearca sa lamureasca acest aspect explicand varietatea de răspunsuri apărute la diferiți indivizi sau la nivelul unei populații în condițiile aplicării aceleiași diete. Analiza modului in care reactioneaza genele explică felul în care diferiți componenți alimentari pot afecta expresia acestora prin amplificarea expresiei lor sau dimpotrivă prin supresia genică. Sub actiunea nutritentilor pot fi alterate procesele de translatie si transcripie. La nivel molecular nutrientii pot transmite semnale care pot fi traduse in modificari ale genelor, prin urmare,  nutrigenomica poate stabili ce se intampla in celulele noastre cand mancam,  in functie de ce mancam sau chair daca aportul nostru alimentar este insuficient.  Astfel de variatii  genice explica de ce raspunsul indivizilor la aceeasi dieta este diferit, de ce uneori indivizi cu aceleasi patologii supusi acelorasi conditii au rezultate care se abat de la raspunsul mediu aparut in populatie .Variatia genetica poate afecta apetitul, aportul caloric si preferintele alimentare precum si secretia de insulina, multiplicarea celulelor grase si metabolismul lipidic si multe alte procese.   Stabilind modul in care organsimul nostru reactioneaza la diferiti nutrienti , nutrigenomica poate explica impactul pe care dieta il are in procesul de imbatranire si in patologiile legate de acest proces Experimentele genetice in mod evident nu pot fi realizate pe om prin urmare,  evolutia si desavarsirea acestor studii este un process anevois.

In cazul indivizilor sanatosi  informatiile furnizate de analiza genelor implicate in digestie, absorbtie si metabolizare,  reprezinta un instrument important in preventie. Diabetul, obeziateatea , bolile cardiovasculare cunoscute sub denumirea de bolile civilizatiei pot fi prevenite si ameliorate prin cunoasterea eventualelor modificari de la nivelul genelor.  Si in acest caz,  nutrigenomica este de real folos. Cunoscând care nutrienți  au impact pozitiv sau negativ, putem controla declanșarea sau manifestarea ptologiilor.

De exemplu dieta bogata in glucide cu indice glicemic ridicat determina un polimorfism exagerat al genei Adiponectina care contribuie la insulinorezistenta si la aparitia diabetului de tip II. Tehnologiile avansate) ne permit analiza concomitenta a mai multor molecule  fapt extrem de important,  deoarece,  majoritatea patologiilor nu sunt determinate de mutatii monogenice ci de interactiuni complexe ale mai multor gene. 97 de gene au fost identificate ca avand contributie in acumularea de grasime. Expresia  acestor gene depinde de interactiunea complexa dintre ele  si mediul inconjurator.

Concluziile numeroaselor studii legate de nutritia personalizata care utilizeaza informatiile furnizate de analiza genomica dovedesc o imbunatatire certa a rezultatelor terapeutice atunci cand aceste informatii sunt utilizate in terapie comparativ  cu  simpla utilizare si  respectare a unor ghiduri generale de tratament pentru diferitele patologii.

Si, ca sa raspund la intrebarea cui folosesc testele de nutrigenomica,  trebuie mai intai sa admitem doua aspecte, informatiile oferite de analizele nutrigenomice sunt esentiale in preventie si indispensabile in tratamentul medical nutritional al diferitelor patologii. Prin urmare , fiecare dintre noi, daca are la dispozitie astfel de rezultate le poate utiliza , sub indrumarea unui nutritionist, cu mare succes in propriul beneficiu, beneficiu care se poate materializa prin cresterea  calitatii  vietii , ameliorarea sau chiar tratamentul unor patologii care sunt direct corelate cu dieta.

Nutrigenomica poate si trebuie sa aiba potentialul de a preveni  si trata bolile corelate cu dieta si de a  stabili riscul individual si metodele de preventie pentru fiecare individ.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*