De multe ori, când spunem dietă ne gândim la o serie de restricții și ne concentrăm pe ce nu ar trebui să consumăm, însă este important să aflăm cum funcționează organismul la nivel celular pentru a ști ce alimente sunt benefice pentru corpul nostru pe termen lung, dar au rezultate și pe termen scurt.
Proteinele, pe lângă lipide și carbohidrați, vitamine și minerale, îndeplinesc roluri foarte importante și au nevoie de o atenție deosebită în alcătuirea unui regim alimentar sănătos. Avem nevoie, de asemenea, de un echilibru între aportul proteinelor de origine animală (aprox. 40% din totalul necesar zilnic) și cele de origine vegetală (aprox. 60%) pentru a primi cantitatea suficientă de aminoacizi necesari unei funcționări optime a organismului.
Dintre toate categoriile de macronutrienți indispensabili, familia de proteine numită sirtuine este cea mai interesantă. Conform studiilor efectuate în vitro, s-a demonstrat că acestea au efect de reducere a inflamației în organism, încetinesc procesul de autodistrugere programată genetic a celulelor mature (apoptoza) și ajută la mobilizarea organismului să „recruteze” mai ușor depozitele de grăsime pentru a le folosi ca primă sursă energetică, ceea ce ne dorim să se întâmple când vrem să pierdem în greutate, dar și pentru o viață lungă și sănătoasă.
Printre cele mai importante roluri pe care proteinele le îndeplinesc în organism, independent de ceea ce facem, dar susținute și de alimentație, sunt:
- rolul plastic, pentru că sunt elementele fundamentale ale structurilor și țesuturilor vii, orice regenerare începe la nivel celular;
- rolul reglator, fiind precursori ai hormonilor, proteinele au rol decizional în orice organism viu;
- rolul energetic, proteinele se pot oxida și transforma în glucoză, care este principala sursă de energie;
- rolul catalitic al proteinelor permite reacțiile chimice la nivel celular pentru că toate enzimele și anticorpii au structură proteică;
- rolul de creștere a nivelului hormonilor de sațietate, pentru că reglează nivelul glicemiei și al secretiei de insulină (GLP-1) și atenuează apetitul începând de la nivel intestinal (Peptida YY).
Rolul de creștere a senzației de sațietate este un aspect important al proteinelor, comparativ cu lipidele și carbohidrații.
De asemenea au cea mai mare „acțiune dinamică specifică” – (ADS), organismul consumă o cantitate crescută de energie în procesul de digestie, ceea ce duce la o creștere a consumului caloric și a metabolismului bazal, aspect important în elaborarea unei diete corecte.
Printre alimentele cu cel mai mare conținut de sirtuine, dar și cu o acțiune antioxidantă puternică, pe care care le putem trece pe lista de cumpărături, sunt:
- kale;
- vinul roșu;
- căpșunile;
- ceapa;
- soia (derivate: tofu, tempeh);
- pătrunjelul;
- uleiul de măsline;
- ciocolata neagră (minimum 85% cacao);
- ceaiul verde;
- hrișca;
- turmericul;
- nucile;
- arugula;
- leușteanul;
- curmalele;
- afinele;
- caperele;
- cafeaua.
O dietă bogată în aceste alimente, consumate în stare cât mai naturală, alături de un plan alimentar moderat (cu un deficit de maxim 300 – 500kcal), poate declanșa în organism o sinteză mare de sirtuine.
E important să știm că aceste proteine sunt biodisponibile și au rol în procesele de pierdere în greutate și reducere a inflamației în organism .
Totodată susțin acțiunea antioxidantă la nivel celular ceea ce încetinește procesul de îmbătrânire.