Probioticele – se găsesc în mod natural în alimente

Microbiomul este alcatuit din totalitatea virusurilor, bacteriilor și ciupercilor din intestin. Ele sunt de ordinul trilioanelor si se află in raport de 1-1 cu celulele organismului uman. 

Probioticele sunt microorganisme ce trăiesc in flora intestinală , iar menținerea echilibrului acestora este foarte importantă pentru sanătatea întregului organism. 

Datorită numărului mare de neurotransmițători din interiorul microbiotei, acesta se află într-o simbioza cu sistemul nervos central. 

Echilibrul acestor populații bacteriene  poate fi perturbat de mai mulți factori : 

  • alimentația dezechilbrată sau /și  săracă in nutrienți
  • stresul
  • odihna insuficientă
  • tratamentele excesive cu antibiotice

Rolul probioticelor:

  1. menținerea echilibrului imunologic 
  2. crearea unei bariere protectoare 
  3. imbunatațirea digestiei si a absorpției alimentelor la nivel intestinal 

O modalitate foarte bună de a ne asigura echilibrul microbiotei intestinale ne este la îndemană. Echilbrul nutrițional pe termen lung ne va asigura o flora bacteriana echilibrată.  

Adminstrarea de probiotice aleatoriu, fara a cunoaste compozitia microbiotei poate să ne dezchilibreze si să conducă la disconfort gastrointestinal. Echipa noastră de specialiști recomandă efectuarea testelor de microbiom înainte de orice  intervenție cu probiotice. Testul Florin Scan vă poate oferi toate informațiile necesare. 

Între timp putem beneficia de probioticele prezente in alimente

  • Oțetul de mere
  • Chefirul, iaurtul si laptele bătut
  • Murăturile- varza acra si castraveți murați in saramură 
  • Măslinele in saramură 
  • Tempeh

Autor: Mamele Andra Maria, tehnician nutritionist

Leave a Comment