Fructe climacterice

Ce sunt fructele climacterice?

Ai vrut vreodată să arunci un fruct pentru că a început să putrezească?

Coacerea fructelor este escortată de o serie de evenimente biochimice, care includ modificări ale zahărului, acidității, culorii, texturii și volatilității aromelor, care sunt vitale pentru calitatea senzorială. Coacerea unor fructe apare atunci când enzimele precum pectinaza și amilaza descompun amidonul și pectina. Aciditatea fructelor crește odată cu maturarea, dar creșterea nivelului de aciditate este urmată de modificarea fermității fructului. Consecința este înmuierea și îndulcirea fructului. Un alt factor esențial pentru maturizarea fructelor este etilena, un gaz natural, un fitohormon produs de fruct care declanșează și promovează procesul de maturare.

Pe scurt, procesul de maturare este urmat de obținerea unui fruct mai dulce, mai puțin verde și mai moale.

Fructele sunt împărțite în două grupe în conformitate cu mecanismele care stau la baza procesului de maturare. Fructele climacterice se caracterizează printr-o creștere legată de maturizarea respirației și de producerea de etilenă. Prin contrast, fructele non-climatice, sunt definite prin absența vârfului respirator asociat cu apariția etilenei.

Fructele climacterice – cele care pot fi coapte după ce au fost culese – produc mult mai mult etilenă decât fructele non-climacterice, care nu se mai pot coace după ce au fost îndepărtate de plantă. Unele fructe, cum ar fi merele și bananele, produc și mai multă etilenă față de alte fructe climacterice.

Dacă ești nerăbdător ca un fruct climacteric să se coacă, poți accelera procesul prin plasarea fructului într-o pungă de hârtie maro pentru a concentra etilena sau îl poți plasa chiar în vecinătatea unui măr sau a unei banane coapte.

Scăderea aromei fructelor se explică prin obținerea de soiuri care produc cantități reduse de etilenă pentru a preveni coacerea rapidă.

Fructele precum perele și piersicile sunt climacterice și se vor coace în timp. Pe de altă parte, fructele non-climacterice, cum ar fi căpșunile, au făcut deja cea mai mare parte a maturării lor pe plantă și vor încetini după ce au fost culese. Știind ce fructe se vor coace sau care ar putea fi în pericol de putrezire, te poate ajuta să determini când să le mănânci.

Mai jos este o listă de fructe comune, climacterice și non-climacterice, care te va ajuta să alegi fructele potrivite la momentul potrivit.

Fructele climacterice

Mere, banane, mango, papaya, pere, caise, piersici, prune, avocado, guave, nectarine, fructul pasiunii, afine, cantalup, roșii

Fructe non-climacterice

Citrice, cum ar fi grapefruit-urile și lămâile, fructele de pădure precum zmeura, căpșunile și cireșele, struguri, ananasul, pepenele galben (inclusiv pepene verde), rodiile

Leave a Comment