Sunt genele influențate de ceea ce mâncăm?

Raspunsul corect ar fi că da, genele sunt direct influențate pe termen lung de stilul nostru de viață, bineînteles aici incluzând și dieta. Genele nu codifică boala, ele au rolul de a codifica o funcție, dar pe de alta parte ele sunt capabile de interacțiuni cu mediul, de aceea conteaza mult unde și cum trăim.

Oamenii, în general, se tem că dacă își află genomul prin efectuarea de diferite teste aflate azi în vogă, asta le va destăinui bolilele de care vor muri. În realitate, cunoscându-ți genomul afli cum vei  trăi, NU cum o să mori! De ce oare? Pentru ca, de fapt afli cum nu trebuie să îți provoci genele să devină nefunctionale prin acțiunile tale directe: mod de viață, dietă, expunere la poluanți sau disruptori endocrini.

Din ce în ce mai des, auzim denumiri care pot părea derutante, cum ar fi nutrigenetica și nutrigenomica.

Nutrigenetica identifică modul în care genetica modifică răspunsul individual la anumiți nutrienți, cu alte cuvinte explică de ce și cum oamenii răspund diferit la același nutrient. Astfel de exemple ar fi de ce un individ poate bea alcool și să simtă placere sau nu, sau după cafea să se simtă mai obosit sau nu.

Nutrigenomica studiază modul în care factorii de mediu, cum ar fi aportul alimentar și stilul de viață, influențează exprimarea genomului. Dieta este principala modalitate de expunere a corpului uman la mediu și reprezintă decizia esențială pe care fiecare om o face privitor la obiceiurile sale alimentare.

Este foarte important ca în viață să facem alegerile potrivite, iar testele de nutrigenomică ne ajută în acest sens.

Astfel, putem evita apariția unor boli cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și chiar cancerul,  la care știm că suntem predispuși, doar prin alegerea unei diete personalizate. Putem chiar întârzia apariția semnelor de îmbătrânire.

Leave a Comment