Elemente fundamentale de prevenţie prin medicina stilului de viaţă

În zilele acute ale pandemiei COVID-19, importanța distanțării sociale, spălatului mâinilor și evitarea atingerii feței sunt deja conștientizate de majoritatea populației pentru încetinirea propagării bolii, dar în sprijinul acestor măsuri se adaugă elemente fundamentale de prevenție prin medicina stilului de viață. De aceea Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Forumul Național de Prevenție, Secțiunea de Somnologie a Societății Române de Pneumologie și Asociația Medicală de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos prezintă un mesaj comun pentru prevenție și sănătate.

Recomandări nutriționale

Adoptarea unui model alimentar bazat pe legume, fructe, într-o varietate de culori, limitând produsele de origine animală la proteine de bună calitate din carne slabă de pește, curcan sau pui. Aceasta va contribui la dezvoltarea unui microbiom sănătos, cu rol în scăderea inflamației, întărirea imunității și potențarea sănătății.

Menținerea activității fizice este importantă pentru imunitate, sănătatea plămânilor și a inimii precum și pentru menținerea unui tonus optimist. Se mențin recomandările de 150 minute de efort moderat pe săptămână (de preferat 30 de minute zilnic 5 zile din 7) – chiar dacă pentru COVID-19 încă nu există studii referitoare la activitatea fizică, studiul ocazionat de gripa din Hong Kong a arătat că mortalitatea cea mai scăzută a fost la persoanele care au desfășurat activitate fizică moderată. Pentru cei obișnuiți cu practicarea regulată a exercițiului fizic, este important să se mențină acest obicei bun – adaptat la condițiile auto-izolării la domiciliu – pentru ceilalți e un moment bun să înceapă cu exerciții ușoare pe durata a 20-30 minute, măcar de 3 ori pe săptămână. Sigur, se recomandă întreruperea activității fizice la primele semne de boală.

Fumatul este un obicei profund nesănătos, care s-a dovedit că nu doar crește riscul de îmbolnăvire, dar favorizează și posibilitatea dezvoltării unor forme grave, cu risc major de mortalitate. Această perioadă devine astfel momentul optim pentru a înceta orice fel de fumat.

Somnul de bună calitate și de durată optimă (7-8 ore de somn odihnitor pe noapte) este esențial pentru menținerea funcționalității perfecte a sistemului imun. Pentru aceasta, se recomandă o oră regulată de culcare, menținerea camerei de dormit întunecată, curată, aerisită, liniștită și comfortabilă. Evitarea ecranelor calculatoarelor, tabletelor sau telefoanelor cu 90 de minute înainte de culcare, deasemenea urmarea unui mic ritual de seară, cu citit, muzică și relaxare vor fi utile pentru un somn plăcut și odihnitor.

Stress-ul trebuie gestionat corespunzător pentru a reduce nivelele de cortizon, dăunătoare sănătății. Practicarea meditației, trăirea în prezent (mindfulness), efectuarea exercițiilor de relaxare prin respirație, socializarea chiar și la distanță cu prietenii și apropiații vor fi de ajutor. Pentru cei care simt că nu reușesc să facă față situației, abordarea de specialitate, adică apelarea la ajutorul unui psiholog poate fi utilă (chiar și în sistem online).

Relațiile – În această perioadă, mai mult ca oricând, este momentul de a-i sprijini pe cei apropiați și de a fi un real suport pentru ei. Ascultarea activă, exprimarea emoțiilor și a sentimentelor sunt naturale și trebuie lăsate să se întâmple firesc. Voluntariatul în comunitatea apropiată poate aduce o stare de bine, ajutând totodată.

Timpul petrecut în aer liber poate aduce calm și liniște. Respectând distanțarea socială și legislația, mai ales în zilele însorite, aduce și acel aport de vitamina D necesar și bună dispoziție.

Scop si relevanță – Este un moment de reflecție dar și de acțiune. Este și un moment de reconsiderare a propriilor valori, a relevanței acțiunilor noastre, a idealurilor care nu trebuie abandonate. Dimpotrivă, concentrarea spre idei motivante, creative, estetice, științifice sau profesionale poate aduce forța creatoare de a merge înainte cu energie și optimism și încredere în bine – cei credincioși vor avea beneficii ce decurg din rugăciune sau din lecture religioase. Este momentul în care fiecare dintre noi se poate redescoperi și redefini într-un nou context, apropiat de valorile personale.
 

Emoțiile pozitive, găsirea micilor bucurii pe care poate le-am neglijat în vâltoarea ultimelor evenimente. Găsiți momente de satisfacție, bucurie, oricât de puține sau de mici și prețuiti-le. Încercați să nu vă concentrați pe aspectele negative. Gândiți-vă la toți cei cărora le sunteți recunoscători, amintiți-vă momente frumoase, zâmbiți, râdeți de câte ori se poate, gândiți bine, frumos și sistemul dumneavoastră imun vă va proteja pe măsură.

Autori:

Prof. Dr. Gabriela Roman, Federația Română de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice
Prof. Dr. Dan Gaiță, Forumul Național de Prevenție
Prof. Dr. Florin Mihălțan, Secțiunea de Somnologie a Societății Române de Pneumologie
Dr. Anca Hâncu, Asociația Medicală de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos

Leave a Comment